img

Paylaş

img

Paylaş

img

Paylaş

Canan Karatay Diyeti ile Bölgesel Zayıflama ve 2 Beden İncelme Yöntemleri

Canan Karatay Diyeti ile haftada en az 2 kg sağlıklı zayıflama yöntemi. 2 Haftada 5 Kilo Verdiren Karatay Diyeti nasıl yapılır?

Canan Karatay diyeti ile zayıflamak ve sağlıklı bir besin planı oluşturarak bölgesel zayıflamalar ve beden incelmeleri görülmektedir. Karatay diyeti Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay tarafından hazırlanmış bir beslenme planıdır fakat Canan Karatay’a göre bu bir diyet listesi değil sağlıklı bir yeme alışkanlığıdır. Karatay diyetinde şeker ve ekmek kesinlikle yasak besinlerdir. Karatay diyetinde bulunan besinler sayesinde gün içerisinde açlık krizleri yaşanmaz, uzun süreli tok tutan besinler tüketilir. Bu diyette sağlıklı yağlar, proteinler ve bazı karbonhidratlar tüketilir. Bu sebeple Karatay diyeti süresince verilen kilolar geri alınmaz ve kişiler kendilerine özgü bir sağlıklı beslenme rutini oluşturmuş olurlar. Canan Karatay diyeti ile 2 haftada 5 kilo vermek mümkündür.

Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

Karatay diyetinin nasıl yapılması gerektiği ve bu beslenme planında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanmaktadır:

  • Beyaz un ile yapılmış hamur işleri ve patates, pirinç yasaktır.
  • Yemeklerde zeytinyağı ve köy tereyağı kullanılmalıdır.
  • Karatay diyetinde en önemli öğün sabah yapılan protein ağırlıklı kahvaltılardır. Sabah kahvaltılarında simit, poğaça, beyaz ekmek ya da açma gibi bol yağlı besinler tercih edilmemelidir.
  • Ekmek yerine ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler yenmelidir.
  • Şeker ve tuz tüketimi tamamen kesilme ve kişi hayatından çıkarmalıdır.
  • Kahvaltı bu diyette en önemli öğündür. Yüksek enerjili bir kahvaltı tercih edilmelidir.
  • 3 ana öğün yenmeli ve ara öğünlere izin verilmemektedir.
  • Yemekler düşük ısıda ve uzun süreli pişirilmelidir. Böylece yemeklerin besin değeri azalmamaktadır.
  • Öğünler arasına sadece su, ayran veya bitki çaylarına izin verilir.
  • Asitli, gazlı ve şekerli hazır içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Akşam saat 20.00’den sonra yemek yasaktır.
  • Günde 2 litre su içmek gerekir
  • Günlük 40-50 dakika tempolu yürüyüşler önerilir.

Karatay Diyetinde Serbest ve Yasak Olan Besinler Nelerdir?

Karatay diyetinde izin verilen ve tüketilmesi yasak olan yiyecekler listesi bu beslenme planının sürdürülebilirliği ve kilo verme konusunda önemli bir yere sahiptir. Yasak olan besinlerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Canan Karatay diyetinde tüketilmesi gereken ve yasak olan besinle şöyle sıralanmaktadır:

  • Karatay diyetinde serbest olan besinler: Ceviz, fındık, badem, fıstık, bulgur, elma, armut, şeftali, çilek, ayva, erik, kiraz, maden suyu, ayran, yoğurt, tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı, sebze çeşitleri ve bakliyatlar tüketilebilir.
  • Karatay diyetinde yasak olan besinler: Ekmek ve diğer tahıl grubundan besinler, beyaz şeker ve şeker içeren besinler, tatlandırıcılar, kavrulmuş kuruyemişler, pirinç ve pirinç ile yapılmış yemekler, patates, muz, karpuz, kavun, üzüm, incir, margarin, Ayçiçek yağı, alkollü ve asitli içecekler, hazır meyveli yoğurtların tüketilmesi yasaktır.

2 Haftada 5 Kilo Verdiren Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

2 haftada 5 kilo vermeyi sağlayan Karatay diyeti doğru uygulanırsa kilo vermek oldukça kolaydır. Aşağıda verilecek listede sadece 1 günlük kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği vardır. Bu öğünler diğer 14 güne uyarlanarak bu şekilde tüketilmelidir. Karatay diyeti örnek listesi şu şekildedir:

Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta veya menemen veya 2 yumurtalı omlet, 1-2 dilim beyaz peynir, 8-10 adet zeytin (üzerine zeytinyağı ve kekik), 1 fincan ceviz içi veya fındık, 4-5 adet gün kurusu kayısı

Öğle: zeytinyağlı sebze yemeği, 1 bardak ayran, zeytinyağlı mevsim salata veya sebze yemeği yerine bir avuç içi miktarında dana söğüş

Akşam: ızgara balık veya tavuk eti veya kırmızı et, zeytinyağlı mevsim salata, 1 kase yoğurt.

1 Haftalık Kilo Verdiren Karatay Diyeti

1 haftada 3 kilo verdiren Karatay diyeti örnek listesi şöyle sıralanmaktadır:

1. Gün

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık veya ceviz, şekersiz çay.

Öğle: Zeytinyağlı fasulye yemeği veya bir avuç kadar haşlanmış tavuk göğsü, yeşil salata ve tuzsuz ayran.

Ara öğün: isteğe göre çiğ badem, fındık veya ceviz ve bitki çayı.

Akşam: Izgara veya buğulama balık, yeşil salata, 1 kase yoğurt veya ayran.

2. Gün

Kahvaltı: 2 adet yumurta ile yapılmış menemen, domates, beyaz peynir, fındık veya ceviz, şekersiz çay.

Ara öğün: 8-10 adet çiğ badem isteğe bağlı tüketilebilir.

Öğle: yaklaşık 200 gr. Kuzu pirzola, bol yeşillikli salata ve tuzsuz ayran.

Ara Öğün: 1 adet mevsim meyvesi.

Akşam: Barbunya pilaki veya ızgara balık, 1 kase yoğurt veya ayran.

3. Gün

Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen veya omlet, domates, beyaz peynir, fındık veya ceviz, şekersiz bitki çayı.

Ara öğün: isteğe bağlı tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.

Öğle: 3-4 adet ızgara köfte veya zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, yeşil salata veya turplu ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara Öğün: isteğe bağlı 1 adet elma ya da armut veya 1 kase yoğurt.

Akşam: 3-4 kuz pirzola ya da normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar ya da taze bakla, bol yeşillikli mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

4. Gün

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç kadar beyaz peynir, salatalık, domates, maydanoz ve şekersiz bitki çayı veya yeşil çay.

Ara öğün: isteğe bağlı 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.

Öğle: 200 gr kadar dana bonfile veya kuzu pirzola, 5-6 yemek kaşığı pırasa, yeşil lata, 1 kase yoğurt ve 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara öğün: 1 adet mevsim meyvesi ile beraber tuzsuz fıstık veya badem isteğe bağlı olarak tüketilebilir.

Akşam: ızgara veya buğulama balık, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve Brüksel lahanasından yapılmış bir salata, 5-6 yemek kaşığı kadar zeytinyağlı barbunya.

5. Gün:

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç kadar beyaz peynir, salatalık, domates, maydanoz ve şekersiz bitki çayı veya yeşil çay.

Ara öğün: isteğe bağlı 1 avuç ceviz veya fındık tüketilebilir.

Öğle: yanında pilav veya pide tüketilmeden bir porsiyon şiş kebap, yeşil salata e bir kase yoğurt.

Ara öğün: 1 adet mevsim meyvesi ile beraber tuzsuz yer fıstığı isteğe bağlı olarak tüketilebilir.

Akşam: kuzu pirzola veya dana bonfile, yeşil salata, zeytinyağlı enginar veya yoğurtlu semizotu salatası.

6. Gün

Kahvaltı: Pastırmalı 2 yumurtalı omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç kadar beyaz peynir, salatalık, domates, maydanoz ve şekersiz bitki çayı veya yeşil çay.

Ara öğün: isteğe bağlı 1 avuç ceviz veya fındık tüketilebilir.

Öğle: kuzu pirzola veya dana bonfile, yeşil salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı, tuzsuz ayran.

Ara öğün: 1 adet mevsim meyvesi ve bitki çayı

Akşam: ızgara veya buğulama balık, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helvası.

7. Gün

Kahvaltı: Pastırmalı 2 yumurtalı omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç kadar beyaz peynir, salatalık, domates, maydanoz ve şekersiz bitki çayı veya yeşil çay.

Ara öğün: isteğe bağlı 1 avuç ceviz veya fındık tüketilebilir.

Öğle: 7-8 yemek kaşığı kadar kuru fasulye yemeği, 100 gram kadar ızgara dana bonfile veya biftek, çoban salatası.

Ara öğün: isteğe bağlı bir avuç yer fıstığı tüketilebilir.

Akşam: ızgara veya buğulama balık, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, közlenmiş taze kırmızı biber.

Canan Karatay Göbek Bölgesini Eriten Diyet

Canan Karatay diyeti ile göbek bölgesinde yağları eritmek mümkündür. Yağ içeriği yüksek olan gıdaların tüketimi sonucunda alınan fazla kalori, karın bölgesinde toplanır. Göbek çevresinde oluşan yağlardan kurtulmak için lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanında meyve, sebze tüketimini arttırmalı bolca su ve yeşil çay içilmelidir. Canan Karatay diyeti ile göbek bölgesindeki yağlardan kurtulmak için hazırlanmış liste aşağıdaki gibidir:

Sabah için 1. Alternatif: 1 fincan bitki çayı (yeşil çay-beyaz çay), 1 adet haşlanmış yumurta (baharat ile tatlandırabilirsiniz.), 1 ince dilim yağsız beyaz peynir, 1 ince dilim ekmek (kepek, tam buğday, çavdar), 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz, Salatalık, maydanoz, roka.

2. Alternatif: 1 fincan bitki çayı (yeşil çay-beyaz çay), 1 ince dilim yağsız kaşar peyniri ile 2 ince dilim ekmekten yağsız tost (kepek, tam buğday, çavdar), 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz, salatalık, maydanoz, roka.

3. Alternatif: 1 fincan bitki çayı (yeşil çay-beyaz çay), 1 adet yumurta + 1 küçük domates + 1 biber + 1tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış menemen, 1 ince dilim yağsız beyaz peynir (çörekotu ekleyebilirsiniz), 1 ince dilim ekmek (kepek, tam buğday, çavdar)

4. Alternatif: 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 su bardağı az yağlı süt (hazımsızlık yaratırsa laktozsuz süt de denenebilir) + 1/2 muz + 1 tatlı kaşığı bal 

NOT: Alternatifler değişimli olarak tüketilmelidir.

Ara: 1 avuç büyüklüğünde meyve (4. alternatifi tükettiğiniz gün, bu öğünde 2 adet ceviz veya 6 adet çiğ badem tüketin. Yanında şekersiz çay veya kahve içebilirsiniz.)

Öğle: Yarım kase çorba, 3-4 köfte büyüklüğünde et/tavuk/balık (60-90 gram) (Tavuk tüketilecek ise derisi yenilmeyecek.) veya 6-8 yemek kaşığı kuru bakla yemeği, yarım porsiyon salata (limon sıkın, yağ-tuz ilave etmeyin) 1 ince dilim ekmek (kepek, tam buğday, çavdar)

Ara: 1 sade maden suyu, 1 çay bardağı leblebi veya 2 küçük kepekli galeta

Akşam: 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, 1 kase (4 yemek kaşığı) yoğurt veya 1 su bardağı ayran, salata (yağsız-tuzsuz, limon sıkabilirsiniz), 4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya 2 ince dilim ekmek (kepek, tam buğday, çavdar)

Ara: 1 su bardağı kefir veya 4 yemek kaşığı yoğurt.

Canan Karatay Ketojenik Diyet Listesi

Canan Karatay diyeti ile ketojenik diyet tüketilen besinler açısından birbirine benzemektedir. Canan Karatay’ın oluşturuduğu ketojenik diyet listesi sayesinde 2 hafta sağlıklı biçimde 5 kilo vermek mümkündür. Ketojenik beslenme planı 1920’lerden beri kullanılan, odak noktasında yüksek sağlıklı yağlar, orta seviye proteinler ve düşük karbonhidratlardan oluşan bir diyettir. Ketojenik diyette 3 ila 5. günden sonra vücut ketosise girer. Ketosis modu, metabolik bir süreçtir ve insülin direncini kırmaya yardım eder. Ayrıca ketosis modunda tokluk hissi artar ve dengeli beslenme sayesinde aç kalınmaz.

Ketojenik diyet diyabet, kalp damar, yüksek tansiyon hastaları ve böbrek, karaciğer rahatsızlığı olanlara önerilmemektedir.

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilebilir?

  • Et, tavuk, balık, hindi
  • Yumurta
  • Peynir
  • Yağlı tohumlar
  • Avokado
  • Zeytin, zeytinyağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Yeşil yapraklı sebzeler

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmemeli?

  • Ekmek
  • Pilav, makarna, bulgur
  • Yulaf
  • Kuru baklagiller
  • Süt ve süt ürünleri
  • Meyve, bal-pekmez-reçel
  • Karbonhidrat içeriği yüksek sebzeler
  • Tüm şekerli besinler

Örnek ketojenik diyet listesi şöyledir:

Kahvaltı: zeytinyağlı mantarlı omlet, hindi füme, avokado veya zeytin, roka, maydanoz, salatalık

Öğle: fırında somon, yeşil salata

Ara: ceviz veya badem

Akşam: ızgara et, haşlanmış brokoli ve karnabahar tüketilmelidir.

Karatay Diyetine Göre Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Canan Karatay diyetine göre uyku diyet yapılan süre boyunca çok önemlidir. Canan Karatay katıldığı birçok televizyon programında az uyumanın da gün içinde aşırı yemek yemeye neden olduğunu ve bunun sonucunda kilo alımının gerçekleştiğini ifade etti. Eğer günde 8 – 10 saat arasında uyursanız vücut uzun süre aç kalacağı için yağlar yakılmaya başlar.

Uzun süreli uykudan sonra karbonhidrat açısından fakir, protein açısından zengin gıdalarla beslenmek yağların hızlı bir şekilde erimesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu ortamı sağladıktan sonra günde 10 bardak kadar limonlu su ise metabolizmayı hızlandırır. Yani limonlu su kilo vermeye yardımcıdır. Canan Karatay diyeti beslenme biçiminde ayda 10 kilo vermek önemli değil, önemli olan verilen kiloları korumaktır. Sürekli uygulanacağı için kiloyu koruma adına yaşam biçimi olarak benimsenmeli ve rejim olarak görülmemelidir.

0 0 oy
Değerlendirme
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerini paylaş yorum yap..x